Quantcast
Channel: Vandringsleder & strövområden – Hultsfreds kommun
Viewing all 12 articles
Browse latest View live

Stora Hammarsjöns friluftsområde

$
0
0

Stora Hammarsjöns friluftsområde är fyllt av fantastisk grönska, härliga strövstigar, vatten för den som vill bada eller den som vill få en stor öring på kroken.

I Stora Hammarsjöområdet finns det 25 sjöar att fiska i. Tre av sjöarna erbjuder regnbågsfiske av hög klass; Alegöl, Välen och Djupsjön.

Den som vill tillbringa en dag i skuggan av en metrev kan göra det, abborre och gädda finns det gott om. Det är inte konstigt att området har blivit klassat som riksintresse för fiske och fritid.
Fiskeområdet är dessutom i väldigt hög grad tillgängligt för rullstolsåkare. I tre av sjöarna finns speciellt anpassade fiskebryggor.

I området finns det nio stugor att hyra. Alla stugor ligger vackert och väl placerade. Ett par av stugorna har ramp för rullstollsburna. Stugorna ligger avsides, men inte långt från vägen.

I en av sjöarna – Stora Hammarsjön – finns en riktig pärla, nämligen Ö-stugan. Här bor du själv på en egen ö långt ifrån bredband, el och andra bekvämligheter..

De senaste åren har området också kommit att bli ett ”riksintresse” för elöverkänsliga. I och med att det är så pass låg strålning från mobiltelefonsändare i området, blir det en oas för elallergiker, speciellt då ingen av stugorna har indragen ström.
Många elöverkänsliga har besökt området och fått sin första natt med god sömn på många, många år. Då känns det inte så trist att inte mobilen fungerar.

Intill badplatsen vid Stora Hammarsjön finns det en bastu med tillhörande badtunna som du kan hyra tillsammans med din familj, vänner eller arbetskollegor. Inte långt från badplatsen finns det en populär vildmarkscamping.

Förutom bad och fiske erbjuder området en fantastisk natur med härliga strövstigar. Från Hultsfred kan du gå Hammarsjöleden. Leden är nio kilometer lång och leder till Stora Hammarsjön.

 


Vandringsleder

$
0
0

Många olika vandringsleder ger dig sköna naturupplevelser och god motion på köpet.

Lönnebergaleden – 55 km

Vandringsled mellan Ostkustleden och Sevedeleden genom Hultsfreds kommun. Du bör räkna med att det tar tre dagar att vandra hela leden. Vandringen är mycket varierande med små toppar, fina utsikter och djupa trollskogar.

Leden är orange markerad. Du vandrar på gamla kyrkvägar, passerar hembygdsparker och en del minnesmärken. Vandringsleden går genom ett levande jordbrukslandskap, genom skogar och förbi sjöar. Utmed leden finns vindskydd, färskvatten och toaletter.

Ledbeskrivning Lönnebergaleden

Emilleden – 40 km

Du vandrar i intressant historisk miljö och vacker natur. I markerna kan du möta vilda djur och i de många beteshagarna växer artrik flora.
Emilleden följer långa sträckor den gamla kyrkvägen mellan Lönneberga och Hässleby kyrkor. Leden är utmärkt med en blå känga och är ca 40 km lång. Den går ibland genom skog på knappt skönjbara stigar, ibland på vägar, förbi gårdar och åkermark och passerar ängar och hagar med betande djur. Leden går genom gränsbygd, genom två socknar, Lönneberga och Hässleby, två kommuner, Hultsfred och Eksjö och två län, Jönköping och Kalmar län.
Leden går genom en bygd med gamla anor, några byar har legat på samma plats sedan 1300-talet. En landsbygd med många mindre gårdar där ofta en enda lantbrukare i dag brukar en eller flera byars marker.

Ledbeskrivning och karta finns att köpa på Turistbyråerna i Hultsfred och Mariannelund

Hammarsjöleden 12 km

Leden börjar i Hultsfred, närmare bestämt vid Kalvkätte trädgård. För att sedan fortsätta ut mot Hammarsjöns friluftsområde. Passar utmärkt för en endagsutflykt. Väl framme vid Stora Hammarsjön finns det vindskydd för den som önskar övernatta.

Vandringsleden går genom skogar, förbi sjöar, naturreservat, våtmarker, odlingsrösen med mera. Du behöver ingen karta för att gå leden, men vandringen blir intressantare om du har en riktig topografisk karta över området med dig. Karta finns att köpa hos Hultsfreds turistbyrå.

Ledbeskrivning av Hammarsjöleden

Virserumsleden Hjortleden – 19 km

Vandringsleder runt Virserum sjön och Hjorten med utgångspunkten från semesterbyn. Du har att välja på att gå 9 km runt Virserums sjön eller 19 km runt Hjorten.

Ledbeskrivning Virserum och Hjortenleden

Strövstig i Järnforsen – 12 km
Stigen är utmärkt med en röd markering. Terrängen är ganska backig och inte så lätt att gå, men du får se fin natur och god motion får du på köpet.

Ledbeskrivning av strövstigen i Järnforsen

Det finns tre olika natur och kulturstigar runt Hultsfred med olika längd.

Lönnebergaveckan

$
0
0

Skyttedag Svartfall

Prova på lerduveskytte, jaktstig och salongsgevärsskytte.

Lönnebergaveckan

$
0
0

Guidad vandring i naturen runt Emil-leden.

Medtag eget fika och vattenflaska.
Tänk på att ha bra skor för vandring i skog och mark.
OBS! Föranmälan ring till Emilkraften tel 0496-216 90.

Kostnadsfritt.

Lönnebergaveckan

$
0
0

Mopedrally

Start kl.11 vid Lönneberga station och går runt sjön Linden med stopp för
tipspromenad och förtäring av medhavd fika.

Lönnebergaveckan

$
0
0

Utställning och försäljning av slöjd och hantverk och tips- och bingo promenad

Församlingshemmet kl. 10 – 18
Utställning och försäljning av slöjd och hantverk.
Tema: Kakfat
Servering av kaffe och tårta

Tips- och bingo promenad kl. 10 – 12
En ca 5 km lång promenad på en del av Lönneberga-leden
Även en kortare promenad erbjuds.
Start vid Lönneberga Kyrka.
Kostnad 20 kr.

Lönnebergaleden

$
0
0

Lönnebergaleden är en led som sträcker sig genom Hultsfreds kommun till Oskarshamns kommun. Den sträcker sig mellan Ostkustleden och Sevedeleden och är cirka 55 km lång.

Vandringen är mycket varierande med små toppar, fina utsikter och djupa trollskogar. Leden är orange markerad. Du vandrar på gamla kyrkvägar, passerar hembygdsparker och en del minnesmärken.

Vandringsleden går genom ett levande jordbrukslandskap, genom skogar och förbi sjöar. Utmed leden finns vindskydd, färskvatten och toaletter.

En enklare broschyr över leden finns att hämta på Hultsfreds turistbyrå.

Strövstig i Järnforsen

$
0
0

Vandringsleden är ganska kuperad och det krävs en del av dig som vandrar. Den är ca 12 km lång.

Vandringsleden går mest genom kuperad terräng, förbi sjöar och rastplatser med vacker utsikt. Utmed leden finns det vindskydd att stanna till vid och även övernatta för den som önskar.

En karta över leden finns att köpa på Hultsfreds Turistbyrå.


Virserumsleden och Hjortleden

$
0
0

Vandringsleder runt Virserum sjön och Hjorten med utgångspunkten från semesterbyn.

Virserumsleden och Hjortleden följs åt i 6 km och delar sedan på sig. Virserumsleden är ca 9 km och Hjortleden 19 km. Båda lederna tar dig genom skog, kuperat landskap och förbi sjöar.

En enklare broschyr över leden finns att hämta på Hultsfreds Turistbyrå.

Hammarsjöleden

$
0
0

Hammarsjöleden börjar i Hultsfred, vid Kalvkätte trädgård, för att sedan fortsätta ut mot Hammarsjöns friluftsområde.

Sträckan är cirka 12 km lång och passar utmärkt för en endagsutflykt. Väl framme vid Stora Hammarsjön finns det vindskydd för den som önskar övernatta.

Vandringsleden går genom skogar, förbi sjöar, naturreservat, våtmarker, odlingsrösen med mera.

Karta finns att köpa på Hultsfreds turistbyrå.

Emilleden

$
0
0

Emilleden är en led som sträcker sig från Lönneberga och Mariannelund. Den är cirka 40 km lång.

Emilleden går genom gränsbygd, två socknar, Lönneberga och Hässleby, två kommuner, Hultsfred och Eksjö och två län, Jönköping och Kalmar län. Leden följer långa sträckor den gamla kyrkvägen mellan Lönneberga och Hässleby kyrkor.

Leden är utmärkt med en blå känga och är ca 40 km lång. Den går ibland genom skog på knappt skönjbara stigar, ibland på vägar, förbi gårdar och åkermark och passerar ängar och hagar med betande djur.

Leden går genom en bygd med gamla anor där vissa byar har legat på samma plats sedan 1300-talet.

Ledbeskrivning och karta finns att köpa på Turistbyråerna i Hultsfred och Mariannelund.

Vandring på god väg – utveckling av vandringsleder i Hultsfreds kommun

$
0
0

 

 

Förstudie Vandring på god väg

Under 20170401 – 20180331 har man genomfört en förstudie, som finansierats av Leader Astrid Lindgrens hembygd, som inventerat alla leder i kommunen. Utifrån det underlaget och samtal och möten med skötselföreningar och kommun, har man valt ut vilka leder man i först skedet vill se över. Samtidigt har man tagit fram riktlinjer för hur en bra led bör se ut. I samverkan med de nationella råd som finns skapades en standard för Hultsfreds kommun. Standarden består av tre olika nivåer beroende på längd och typ av led.

Projektledare för förstudien var  Christian Holzer.
Läs gärna hela slutrapporten. Se nedan.

Vandring på god väg 2.0

Från och med 20181001 påbörjades projekt för att genomföra det man kommit fram till i förstudien. Projektet finansieras med medel från Hultsfreds kommun, Länsstyrelsen LONA och Leader Astrid Lindgrens hembygd.
Fram till sommaren ska de utvalda leder rustas upp med skyltar, informationstavlor, ny vägvisning, nya etappkartor och en vandringsguide.

  • Lönnebergaleden
  • Hammarsjöleden
  • Hammarsjön runt
  • Björnässlingan
  • Järnforsen Stora leden
  • Järnforsen Lilla leden
  • Järnforsen Stenleden
  • Virserumsleden
  • Hjortleden

Projektledare är Maria Bohlin, Erik Waldermansson och Claes-Göran Johansson

Varför satsar Hultsfred på vandringsleder?

Vandring och speciellt ”tema-”vandringar ligger i tiden. Trenden förstärks genom mer medvetenhet om hållbarhetsfrågorna och allmän hälsotrend. Kommunen Hultsfred är extra intressant genom sina många naturreservat och har redan i dagsläge ett mycket stort utbud av vandringsleder:

Hultsfreds kommun och närliggande kommuner i Astrid Lindgrens hembygd är starka turistdestinationer. De förfogar över rik natur med många naturreservat och ett stort antal vandringsleder. Det finns alltså ett stort och outnyttjat potential för att utveckla besöksnäringen genom attraktiva vandringsleder och en förbättrad tillgänglighet till naturen. Det skulle ytterligare stärka områdets
attraktionskraft och därmed även gynna invånare och näringslivet.

Varför vandrar man?
De vanligaste orsakerna till att besöka naturen är

  •  naturupplevelsen, naturens storslagenhet och att uppleva vackra vyer
  • frisk luft och ren miljö
  • att koppla av från ett stressigt vardagsliv
  • socialt umgänge
  • upplevelser av ostördhet, tystnad och rofylldhet (”quiet places”)
  • att utöva fysisk aktivitet, vandring, cykling
  • bär- och svampplockning, jakt, fiske (”nyttoaspekter”)
  • fågelskådning, se sällsynt flora och fauna (”biologisk intresse”)

Vem besöker området?
Absolut största delen av externa besökare är barnfamiljer med reseanledning Astrid Lindgrens Värld. Långt över 100 000 barnfamiljer besöker årligen området Vimmerby-Hultsfred. Vandringsledernas utformning och marknadsföring måste ta hänsyn till detta faktum. Det handlar alltså mindre om ”vandringsleder” typ Lönnebergaleden utan mer om korta och familjevänliga leder i lätt och varierande natur. De enkla vägar för de många (IKEA-principen) är devisen.

 

The post Vandring på god väg – utveckling av vandringsleder i Hultsfreds kommun appeared first on Hultsfreds kommun.

Viewing all 12 articles
Browse latest View live